Főszerkesztő 2011.08.03. 10:57

Ezért nem veszlek be a zenekaromba

A KOC feloszlásával jelentős űr támadt a magyar pop élet háza táján. Bélát ezúttal távlati terveiről kérdeztük.

9 emberrel alakítanék egy zenekart, de nem teszem. Elmondom miért. Saját teremben próbálhatnál. Nem ügynökösködés, nem kamu. Heti 2 órában kellene próbálnod, csak hétköznapokon (plusz hétvégén koncert). Alapítanék zenekart 9 emberrel, mert ennyi pont befér egy kisbuszba, de nem teszem, és elmondom miért nem.

Nőt nem alkalmaznék.

Ennek végtelenül egyszerű oka van: a nők gyereket szülhetnek. Mielőtt felveszem, nincs jogom megkérdezni, akar-e még gyereket szülni. Ha lenne jogom megkérdezni és válaszolna, becsaphatna szándékosan, vagy időközben meggondolhatná magát.

Természetesen semmi bajom azzal, hogy a nők gyereket szülnek. Én is így születtem, és így jön a világra az én gyerekem is. Azért nem alkalmaznék nőt, mert ha szülni megy, akkor nem fog járni próbára.

Persze a helyét valakinek be kellene tölteni, ezért kénytelen lennék felvenni valakit, akit be kell tanítani. Kvázi újra kell írni a számokat.

Csak 50 év felettit alkalmaznék.

Egyrészt a legtapasztaltabb szakemberekkel semmi bajom sincsen. Másrészt azért alkalmaznám őket, mert hamarosan védett korba lépnek.  Védett korban lévőt nem lehet kirúgni a munkahelyéről, ezért 5 éven keresztül biztos lesz fizetése, amiből finanszírozni tudná a költségeit. Ugyanakkor mivel valakinek pakolnia is kellene, kénytelen lennék felvenni még egy embert, aki pakol is.

25-50 éves férfiakat csak ezért vennék fel.

Őket is nagy kockázattal jár felvenni, mert ha elveszítik a munkahelyüket, akkor nem tudnak beszállni a terembérletbe, szállítási költségekbe.

Merthogy minimum 3333 forintomba kerülnél havonta:

Ezek 2011-es adatok, saját tapasztalatból származnak.

Ezek miatt még csinálnék is zenekart.

Így alakulnának a zenekar költségei:

Próbaterem: 30000 Ft / hó
Szállítási költség: 8 / 9 x 380 Ft = 30.4 Ft / km

Budapesten átlagosan 40 km-re vannak a koncerthelyek a teremtől, így a szállítási költség átlagosan 1216 Ft
Egy vidéki koncert útiköltsége átlagosan 10000 Ft.
 

Ez így nem is olyan rémisztő ugye? Ennyit kellene minden hónapban kifizetni, tök függetlenül attól, hogy mekkora a bevétel. A jó hónapokban és a rossz hónapokban is.

Budapesten egy hónapban maximum egyszer lép fel az ember. Egy klubfellépésen a legjobb esetben a bevétel megoszlik a fellépő zenekarok között. 300 forintos jegyárnál 50 fizető vendég esetében 3 zenekarra lebontva ez pontosan 5000 forint / zenekar, de merjünk nagyot álmodni. Csak ránk eljönnek 50-en. Az 15000 forint. Ha eltekintünk a nyúlfaroknyi üzemanyagköltségtől, akkor a terembérlet fele már vissza is jött.

Ha 15000 forint a maximum, amit Pesten kap a zenekar, akkor miből gondolja, hogy vidéken jobb a helyzet? Ha visszajön az üzemanyagköltség már össze tehetjük mind a 18 kezünket.

Tehát egy hónapban minimum 15000 forint minusszal zár a zenekar... Ez végülis egész elviselhető.

A valósághoz azonban közelebb áll a minusz 30, mert átlagosan a 2500 forintos havi bevétel reálisabb, mivel átlagosan 25 fizető vendég jár egy többzenekaros nem tribute klubestre de sokan vagyunk úgyhogy megoszlik a költség (3333 Ft / fő)... Ha mindenki tud fizetni. Ami nem mindig van így és a plusz költséget a zenekarvezető (én) állja.
 
Továbbá 9 embert összehangolni gyakorlatilag egyenlő a lehetetlennel, mindig van valaki aki nem ér rá, ami belső feszültséget szül és ezt a zenekarvezetőnek kell rendeznie.

Sok kedvem ilyen körülmények között -remélem érthető- nincsen zenekart alapítani.

A Kék Halál két tagú, próbaterem sem kell, egyeztetési problémák sincsenek, szép az élet.


A bejegyzés trackback címe:

https://koncertlesz.blog.hu/api/trackback/id/tr753122362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása